| Modeling i agencje modelek Podziel się tutaj swoimi doświadczeniami bądź wiedzą z zakresu modelingu. Mile widziane rady doświadczonych modelek, fotomodelek, hostess, fotografów i innych osób mniej lub bardziej związanych 'z branżą'. Ciekawostki ze świata konkursów dla modelek, wydarzenia, opinie na temat agencji modelek ... |
19-10-05, 14:36
|
#1 (permalink)
| | Promodels Expert
| Wymiary - jak mierzyć?
Witam,
Może moje pytanie wyda się dziwne i śmieszne, ale tak na prawdę nie wszystkie początkujące modelki wiedzą, jak zmierzyć np. biust. Ja zresztą też słyszałam wiele różnych wersji - w biustonoszu, bez.. Jak to jest na prawdę? Bo mnie raz zmierzono w biustonoszu, raz bez i różnica była około 5 cm - a to duża różnica, więc chyba warto wiedzieć, jak prawidłowo podawać swoje wymiary.
Szukałam takiego tematu na forum, lecz nic nie znalazłam. Jeśli pomimo mych poszukiwań takowy temat istnieje, przepraszam za powtórkę i proszę o linka
Pozdrawiam,
Monika
|
| |
19-10-05, 15:36
|
#2 (permalink)
| | Guest |
Biust bez biostonosza
Talia jak najbardziej wciągnąć brzuch
Uda spiąć pośladki
Tak mierzą w większości agencji
| |
| |
19-10-05, 15:43
|
#3 (permalink)
| | Moderator
Profesja: Modelka Rejestracja: Sep 2005 Skąd: Łódź
| Cytat:
Biust bez biostonosza
Talia jak najbardziej wciągnąć brzuch
Uda spiąć pośladki
Tak mierzą w większości agencji
| To troche dziwne  Talia -wciagnac brzuch? Spiąć pośladki? Czemu? przeciez na zdjęciach nie spinasz posladków ani nie wyskakujesz z wciagnietym brzuchem |
| |
19-10-05, 15:55
|
#4 (permalink)
| | Promodels Expert
|
wciągnąć brzuch?  też pierwsze słyszę o tym..
|
| |
19-10-05, 16:12
|
#5 (permalink)
| | Promodels User
|
Angel.... w prawidlowej postawie caly czas powinnas poruszac sie z lekko napietym brzuszkiem, czyli wciagnietym 
A pomiary zazwyczaj robia wlasnie tak, jak napisane..... Biust - w najszerszym miejscu z wciagnietym powietrzem , talia - lekko wciagniety brzuszek, ale bez przesady, biodra- nogi razem, w najszerszym miejscu...
Mnie zawsze tylko zastanawialo jak podawac dlugosc nog 
Do krocza, do kosci udowej, do pasa.... czy juz sama nie wiem 
Sadzac po tym , ile maja najdluzsze nogi w swiecie modelek, to raczej nie sa mierzone do kroku, bo wtedy nie byloby juz miejsca na nic innego |
| |
19-10-05, 17:34
|
#6 (permalink)
| | Guest | Re: Wymiary - jak mierzyć? Cytat: |
Napisał monialissa Witam,
Bo mnie raz zmierzono w biustonoszu, raz bez i różnica była około 5 cm -
| Moze wkladki zapomnialas wyjac | |
| |
19-10-05, 18:13
|
#7 (permalink)
| | Guest |
no coz... mnie jak mierzyli w agencji powiedzieli ze mam nie wciagac brzucha... biodra w najszerszym i biust tez...
fotticelli -> co ty mozesz wiedziec o biustonoszach? :P
| |
| |
19-10-05, 18:29
|
#8 (permalink)
| | Promodels Expert
|
mi mówili dokładnie to samo, ofca.. i dlatego zdziwiło mnie, od kiedy mierzy się modelki ze wciągniętym brzuchem i na wciągniętym powietrzu
fotticelli - z moim i tak małym biustem wkładki to standard :P po pewnym czasie się o nich zapomina i nie wyjmuje wtedy, kiedy trzeba |
| |
19-10-05, 19:32
|
#9 (permalink)
| | Guest | Cytat: |
przeciez na zdjęciach nie spinasz posladków ani nie wyskakujesz z wciagnietym brzuchem
| Ale na zdjęciach nie ma napisanych Twoich wymiarów.
Poza tym te najbardziej prestiżowe agencje na zachodzie też bardzo delikatnie podrasowują wymiary swoich modelek.
A podejrzewam, ze modelkę która ma 58 cm w apsie, a nie 64 łątwiej jest "sprzedać"...
| |
| |
19-10-05, 20:02
|
#10 (permalink)
Napisał ofca
fotticelli -> co ty mozesz wiedziec o biustonoszach? :P | Jakos tak sie sklada ze po 10 minutach modelki i wizazystki traktuja mnie jak najlepsza kumpelke. No i wiesz, po kilkuset sesjach wiedza sie gromadzi. Znam wszystkie wasze sztuczki.
Najbardziej zadziwiajaca byla chyba nastepujaca sztuczka: robilem zdjecia na plazy w dosc chlodny dzien. Modelka wychodzi w jednoczesciowym kostiumie kapielowym a pod nim rajstopy bo jej nogi zsinialy - mowi. Wynocha z rajstopami - mowie. Zalozyla krotki szlafroczek i w moze trzydziesci sekund zdjela rajstopy. Bez zdejmowania kostiumu.  Niesamowite.
| |
| |
19-10-05, 21:42
|
#11 (permalink)
| | Promodels User
|
Biust dlatego na wciagnietym powietrzu, zeby podac najwiekszy wymir.... wyobraz sobie, ze mierza na skrajnie zapadnietej klatce.... dobieraja Ci ubrania na pokaz bez prymiarki (to sie daza) i nie miescisz sie w dopasowany gorset, bo nie mozesz oddychac 
Brzuszek wciagniety (lekko napiety a nie do granic mozliwosci), bo taka jest prawidlowa postawa ciala 
A napinanie pupy jakos nie zmienia jej rozmiaru, wiec tu nie wiem, o co chodzi 
A ja hi, hi... zrobilam dzisiaj pomiar mojego nowego cialka hi, hi....
Smiesznie wychodzi teraz : 106-90-94
A o tych nogach milczycie, a zawsze mnie to nurtowalo.... a nie raz juz mialam pytanie o ten wymiar, wiec podawalam kilka, bo nie wiem, ktory podaje sie standartowo 
A z biustonoszem sie zgadzam... nizle moze "zmasakrowac" wymiary |
| |
20-10-05, 00:29
|
#12 (permalink)
Napisał Alcyna
Smiesznie wychodzi teraz : 106-90-94 | No ale to na dwoje ludzi.
| |
| |
20-10-05, 11:04
|
#13 (permalink)
| | Promodels User
Profesja: Troll forumowy Rejestracja: Jan 2005 Skąd: Kraków
| Cytat: |
Napisał Alcyna Mnie zawsze tylko zastanawialo jak podawac dlugosc nog 
Do krocza, do kosci udowej, do pasa.... czy juz sama nie wiem  | Nogi mierzy się do samej ziemi... przynajmnije faceci tak mierzą wzrokiem |
| |
21-10-05, 13:15
|
#14 (permalink)
Napisał fotticelli Zalozyla krotki szlafroczek i w moze trzydziesci sekund zdjela rajstopy. Bez zdejmowania kostiumu.  Niesamowite. | Jaś Fasola robił kiedyś coś podobnego... :P - szokujące (ale żeby dziewczyna?)
| |
| |
18-11-05, 11:54
|
#15 (permalink)
Napisał Alcyna Mnie zawsze tylko zastanawialo jak podawac dlugosc nog 
Do krocza, do kosci udowej, do pasa.... czy juz sama nie wiem  | Długość nogi należy mierzyć do krocza.
Wymiar ten nosi nazwę: "inseam" i odnosi się do długości nogawki spodni.
Z angielskiego "inseam" - to "inside seam" - czyli wewnętrzny szew
Jeśli nie jest sprecyzowane o jaki dokładnie wymiar chodzi to należy podać wyżej wymieniony.
| |
| |
18-11-05, 12:25
|
#16 (permalink)
Napisał Far Vedere Długość nogi należy mierzyć do krocza. | Ufff, no gorąco mi się zrobiło. A nie potrzebujecie kogoś do pomocy przy takim mierzeniu?
Mi kiedyś mierzyli odnóża. Brali pod uwagę wymiar zewnętrzny, od kości biodrowej. Ale to chodziło o to, czy się do odrzutowca będę mieścił.
| |
| |
10-10-07, 19:24
|
#17 (permalink)
| | Guest |
mam prpblem czy biodra mierzy się tam gdzie są kosi biodrowe? tzn gdzie wystają takie kości? czy gdzie?
| |
| |
10-10-07, 19:52
|
#18 (permalink)
Napisał VeVe mam prpblem czy biodra mierzy się tam gdzie są kosi biodrowe? tzn gdzie wystają takie kości? czy gdzie? | Biodra mierzy się w najszerszym miejscu pupy. Nie tam gdzie są kości biodrowe, tylko trochę niżej.
| |
| |
15-10-07, 14:33
|
#19 (permalink)
| | Promodels User
Profesja: Modelka Rejestracja: Sep 2007 Skąd: Lublin
| Cytat: |
Napisał abyss Cytat: |
Napisał fotticelli Zalozyla krotki szlafroczek i w moze trzydziesci sekund zdjela rajstopy. Bez zdejmowania kostiumu.  Niesamowite. | Jaś Fasola robił kiedyś coś podobnego... :P - szokujące (ale żeby dziewczyna?) |
Hmmm... a ja niewiedzę w tym nic dziewnego...  to samo jeśli chodzi o zdejmowanie biustonosza bez zdejmowania bluzki (przez rękaw)
Bardzo proste i niesamowicie praktyczne!
A jeśli chodzi o wymiary to mnie mierzyli przed wyborami Miss. Kazali mi stanąć tak na luzie i nie wciągać brzucha... Ale to mierzenie ogólnie było dziwne bo wzrost mierzyli w szpilkach a później ileś tam odejmowali i tym sposobem "ukradli" mi 3 cm wzrostu!
|
| |
15-10-07, 15:25
|
#20 (permalink)
| | Guest |
bo szpilki 10 cm tak naprawdę nie dodają ci 10 cm, ale oni Ci "utną" z wzrostu 10 za takie szpile | |
| | | Narzędzia wątku | | | | Wygląd | Wygląd liniowy |
Zasady Postowania
| Nie możesz zakładać nowych tematów Nie możesz pisać wiadomości Nie możesz dodawać załączników Nie możesz edytować swoich postów HTML kod jest Wyłączony | | | Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:09. | |